a

Velkommen til Gråskov Yoga. Brug gerne menuen i toppen af siden eller søg nedenfor.

 

0
 • No products in the cart.

Blog

Meditation og mindfulness – uden røgslør og mystik

Meditation og mindfulness er et hot emne efterhånden. Det er blevet ”in” at meditere, og mange drømmer om at starte med at meditere. Men hvordan filan kommer man i gang med det? Og hvad hvis man slet ikke kan finde ud af det? Gisp! Det kan være sådanne spørgsmål og bekymringer, der trænger sig på hos dig. Måske du allerede har forsøgt, men havde en følelse af, at du ikke gjorde det ”rigtigt”? Kan du genkende det hos dig?

Jeg vil i dette opslag kort give en introduktion til, hvad meditation er for en størrelse, hvordan jeg selv griber det an, og til sidst et par gode råd til, hvordan du kan komme i gang med din egen praksis.

God læselyst!

Min egen meditationspraksis

…er en rodet landhandel for nu at sige det, som det er. Og jeg elsker det. For jeg føler mig fastlåst og giver op, hvis meditation kun må være én ting. Nogle dage går jeg en tur og bevidst fokuserer på en eller flere af sanserne. Andre gange sætter jeg mig i skrædderstilling og fokuserer på åndedrættet i 30 minutter. Nogle dage observerer jeg fuglene uden for mit vindue i 1 minut. Nogle gange lytter jeg til en guidet meditation af min yndlingslærer Tara Brach i sengen, inden jeg skal sove. Ofte mediterer jeg 5-12 minutter mellem hver af mine klienter for lige at finde helt til stede i mig selv. Alle disse meditationer bærer præg af, at jeg bevidst har valgt, at det er det, jeg gør. Dvs. det er ikke tilfældigt. Jeg har valgt at fokusere på en bestemt ting i et bestemt tidsrum. Det er meditation for mig.

For mig handler meditation om at være bevidst til stede i nuet. Det betyder ikke, at jeg er tanke-tom. Slet ikke. Tankerne kommer og går. Nogle dage, når jeg mediterer, er det som om, tankerne er på speed indeni. Den ene tanke tager den anden, mens jeg forsøger at komme tilbage til mit fokuspunkt. Andre gange er der relativt ro på. Tankerne kommer fra tid til anden, men jeg er i stand til at vende tilbage til mit fokuspunkt med jævne mellemrum. Nogle gange begynder tårene at trille, da jeg har undertrykt en sårbarhed, som nu kan komme op til overfladen, blot fordi jeg er til stede i mig selv. Og alle disse meditationer er gode meditationer. For det er det, der er. Hvad end sind, krop og følelser byder ind med, er en del af meditationspraksissen den dag.

Gør jeg det godt nok?

Jeg hører fra mange, der er i tvivl, om deres meditationspraksis reelt også er meditation eller ”god nok”. Tvivlen opstår ofte pga. en forventning om, at meditation skal føles eller være på en særlig måde. Og uh, lad mig med det samme mane det til jorden:

 • Du skal ikke være på en særlig måde for at meditere
 • Du skal ikke meditere i et vist tidsrum for at kalde det meditation
 • Du skal ikke i en særlig stemning i forbindelse med meditationen
 • Du skal ikke være tankeløs for at meditere
 • Du skal ikke sidde på en bestemt måde for at meditere

Okay? 🙂 Så langt så godt. Sænk skuldrene. Du er mindst lige så egnet til at meditere, som jeg og alle mulige andre er.

Det er kun, hvis du går i kamp med virkeligheden, at du kan få oplevelsen af, at du ikke har været god til at meditere. Et eksempel kan være, at du har besluttet at meditere et længere stræk, fx 20 minutter og sat en timer, og efter 2 minutter sover dine fødder. Det bliver en lang meditation lige pludselig, hvis du går i indre kamp mod din egen krop. Dvs. opbygger frustration over, at foden sover og ”ødelægger” din meditation. Kan du kende det tankemønster? For i bund og grund er den sovende fod ikke i vejen. Den er en del af praksissen, nemlig at observere, hvordan kroppen bliver urolig, sindet der laver historier, og følelsen af utilstrækkelighed, der dukker op (eller hvilken følelse, der end måtte dukke op).

Krop, sind og følelser er en del af at være menneske, og derfor også en del af en meditationspraksis. At observere at det sker er meditation.

Forskellen på meditation og mindfulness

Et andet spørgsmål, jeg får tit, er, om mindfulness og meditation er det samme. Og det spørgsmål forstår jeg godt. De to ting ligger tæt op ad hinanden. Jeg vil her forsøge at beskrive forskellen, så godt jeg kan.

Mindfulness er i bund og grund en tilstand. Ordet betyder egentlig ”mind full of nowness”, dvs. sindet er optaget af nuet.

Meditation er der, hvor det på en måde bliver mere konkret. Her har vi at gøre med en praksis, som på den ene eller anden måde kommer nærmere en mindful tilstand.

Det kan godt lyde lidt langhåret og komplekst. Men i bund og grund er begge dele en vigtig ingrediens i at være til stede i nuet, dvs. at være mindful. Jeg minder mig selv ofte om, at ønsker jeg at bliver mere mindful, er jeg nødt til at have en kontinuerlig meditationspraksis. Jeg kan sagtens øve mig i at være til stede i nuet fx ved at være til stede med de mennesker, jeg er omkring eller nyde vinden mod mine kinder på vej hjem på cykel. Jeg behøver ikke at sætte mig på min meditationsbænk og dedikere 30 minutter til at fokusere på mit åndedræt for at være mindful, da dette er en tilstand, jeg kan være i, i mindre eller større grad i løbet af en dag. Men jeg har brug for meditationspraksissen for at fordybe og vedligeholde mit nærvær og evne til at være til stede i nuet. Det er en muskel, der skal trænes. Nærværet skal trænes. Og det kræver, at vi bevidst vælger at dedikere et vis antal minutter på at meditere.

Et par gode råd her på falderebet

Jeg har samlet et par gode råd, som jeg oplever, at mange savner at få at vide, og som jeg også selv ville ønske, jeg havde fået at vide, da jeg gik i gang med at meditere. Husk det ikke er en facitliste, men blot en kærlig vejledning.

 • Overvej, hvad din motivation for at meditere er. Hvis du ved, hvorfor du gerne vil meditere, er det ofte nemmere at sætte tiden af til det.
 • Start i det små. Meditation skal ikke vare et vis antal minutter for at være ”rigtigt”. Start hellere med kortere meditationer, så du får en oplevelse af, at det er muligt at lægge ind i en travl hverdag, end at slå for stort et brød op for så at måtte give op, fordi det er for meget.
 • Overvej, hvad tid på dagen er bedst for dig. Er der knald på om morgenen, fordi ungerne skal ud af døren, er det nok ikke lige der, du skal lægge din meditationspraksis ind. Eller er du helt smadret efter arbejde, at du ikke kan undgå at falde i søvn, er det nok ikke lige sidst op eftermiddagen, der er det oplagte tidspunkt for dig. Vær realistisk og læg det ind der, hvor det passer i din hverdag.
 • Vælg en stilling, som du bedst kan være til stede i. Prøv forskellige siddende og liggende stillinger af, og mærk hvordan de påvirker din evne til at være til stede. Du kan sagtens have forskellige stillinger, du bruger, alt efter hvad kroppen har brug for på dagen.
 • Sæt kravene ned til dig selv. Sindet er lunefuldt. Nogle dage er der bare rigtig meget, der sker indeni – både kropsligt, følelsesmæssigt og mentalt. Se om du kan holde dig selv kærligt, hvis det er svært at holde fokus. Du gør det så godt, du kan.
 • Brug gerne apps og guidede meditationer. Særligt hvis du er ny til meditation, kan det være rigtig rart at blive guidet. Med tiden kan du måske meditere uden at blive guidet, men det er ikke et mål i sig selv. Jeg bruger stort set kun Insight Timer, da den dækker mine behov for både guidninger og egenpraksis, men jeg ved, at andre har god glæde af fx Calm og Headspace (og sikkert også en masse andre apps og enkeltfiler, jeg ikke lige kender).
 • Prøv forskellige meditationsformer af. Vær nysgerrig. Gå på opdagelse i de forskellige apps og mærk, hvad hvordan de forskellige meditationsformer virker for dig. Og så vælg den eller de former, som fungerer bedst for dig. Der er ingen skam i at lytte til den samme meditation igen og igen.

God fornøjelse med din meditationspraksis. Du kan jo starte lige nu med at lukke øjnene i et minut og fokusere på dit åndedræt. Du er allerede godt i gang med at meditere.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.