a

Velkommen til Gråskov Yoga. Brug gerne menuen i toppen af siden eller søg nedenfor.

 

0
  • No products in the cart.

Blog

Åndedrættets port til nuet, velvære og frihed

Hvor mange gange i løbet af en dag, er du opmærksom på, at du trækker vejret? Og hvor dybt trækker du egentlig vejret?

Vi trækker faktisk vejret ca. 20.000 gange i døgnet, og åndedrættet sker helt af sig selv. Det er nemlig det autonome nervesystem, som sørger for, at vi trækker vejret automatisk. Det er jo sådan set ret praktisk, for hvis vi skulle bruge vores opmærksomhed på at sikre, at vi trækker vejret, så ville der ikke være mulighed for at gøre ret meget andet i løbet af en dag. Men selvom du ikke nødvendigvis tænker over dit åndedræt, kan det faktisk i stor stil forbedre din livskvalitet at begynde at fokusere på det.

Der er to primære grunde til, at det kan være en god ide og have større fokus på dit åndedræt. Som det første, kan det at holde fokus på åndedrættet helt konkret øge din evne til at være nærværende. Mange af os lever meget travle liv med mange bolde i luften, hvilket har den konsekvens, at det kan være svært at lade alle boldene ligge, når vi så endelig sætter os om spisebordet med vores kære om aftenen eller har brug for at koncentrere os om én særlig opgave. Sindet arbejder simpelthen i mega højt tempo og skal hjælpes ned i tempo for at kunne være til stede her og nu. Ved at fokusere på dit åndedræt, enten ved en meditationspraksis, hvor du sætter et vis antal minutter af til det, eller ved blot at stoppe op i løbet af dagen og tage et par gode dybe vejrtrækninger ned i maven, vil du træne sindet til at blive mere nærværende i nuet. Du kan starte allerede nu med nogle dybe vejrtrækninger, mens du læser disse ord, og inden du fortsætter til næste afsnit.

Den anden grund til at være mere opmærksom på åndedrættet omhandler det rent kropslige. Ca. 70% af kroppens affaldsstoffer udskilles gennem åndedrættet, hvilket betyder, at hvis vi ikke trækker vejret dybt og roligt ophober der sig lige så stille og roligt flere og flere affaldsstoffer op i kroppen, som sætter sig som spændinger, urenheder, besværet fordøjelse mv. Derudover får du hele 90% af din energi gennem din vejrtrækning. Derfor er det dybe åndedræt helt essentelt for din energi og dit generelle velbefindende. Jo bedre og dybere du trækker vejret, des nemmere bliver det at holde et stabilt energiniveau. Derudover virker det dybe åndedræt beroligende på nervesystemet, hvilket helt konkret betyder at stresshormoner sænkes i kroppen.

De af jer, som deltager i mine yogahold, ved, at jeg arbejder meget med åndedrættet, og det er en dybt integreret del af min undervisning, netop fordi den er det perfekte anker til nuet. Når du kommer til en kropsterapeutisk behandling hos mig, vil jeg som noget af det første bede dig om at begynde at trække vejret dybt. Ned i brystkassen og maven. Når du trækker vejret dybt, åbner du op til kroppen. Det bliver nemmere at mærke kroppen og dens signaler. Og når vi kan mærke kroppen, bliver det også langt nemmer at mærke de følelser, som ligger gemt i kroppen. Og har vi bedre kontakt til vores følelser, har vi bedre kontakt til os selv. Har vi bedre kontakt til os selv, kan vi bedre navigere gennem livet – nærværende og autentisk.

Indåndingen handler i stor stil om at trække livet ind. Og tage sin plads. Tage hele livet ind. Med alt hvad det indebærer af glæder og sorger. Har du oplevet at få dit hjerte knust eller oplevet store tab af mennesker tæt på, kan der ske det, at din indånding bliver overfladisk. Måske uden du egentlig er klar over det. Men hvis kroppen forbinder livet med noget smertefuldt, tilpasser den sig simpelthen, og konsekvensen kan blive et overfladisk åndedræt. Forstå mig ret – du trækker skam stadig vejret! Det er bare ikke nødvendigvis det dybe åndedrag, hvor du fylder hele brystkassen og maven med åndedrættet, og hvor diafragma (den store åndedrætsmuskel) kommer på arbejde. Det kan være enormt sårbart at trække vejret dybt ind, hvis du har erfaringer med dig, om at det er farligt at leve livet fuldt ud. Ved lige så stille at lære kroppen, at den faktisk godt må trække vejret ind – i et tryg og nærende rum -, lærer du langsomt kroppen, at det faktisk kan være enormt forløsende og befriende at tage livet ind og tage den plads til dig. Det er i det at tage livet ind og leve det fuldt ud, at friheden bor. Friheden til at være dig. Hele dig.

Udåndingen handler om at give slip. Om at acceptere. Om at tillade. Det er i overgivelsen, at vi bliver sat fri. I princippet er hver udånding den lille død. For vi ved ikke, om vi får en ny mulighed for at trække vejret ind. Så tør vi overgive os i tillid til at give slip på det, som ikke gavner, og det som holder os tilbage? Tør vi i sidste instans give slip på livet? Mange af os er ikke specielt gode til at give slip. Vi kontrollerer og forsøger at forme livet efter, hvordan vi gerne vil have det. I kropsterapien ser jeg igen og igen hos størstedelen af de, som lægger sig på min briks, at der er en holden igen på udåndingen. For hvad sker der, hvis du giver slip? Helt slip. Hvad sker der, hvis du slipper kontrollen for en stund og læner dig ind i tillid? At have tillid til at tingene nok skal gå? At du er holdt lige nu? I tryghed? Jeg kan kun sige, at der kommer en enorm ro og frihedsfølelse, hvis vi tør læne os ind i det at give slip.

… dermed ikke sagt, at det er nemt! Vi skal øve os i at trække vejret. Vi skal øve os i stoppe op og være bevidste om, at vi trækker vejret. Vi skal øve os i at fordybe vejrtrækningen. Vi skal øve os i at trække vejret ind og give slip på vejret igen. Men jeg lover, at træningen giver pote. Nærvær, velvære og frihed vil blive dine følgesvende, hvis du bliver bedre ven med dit åndedræt. Yoga og kropsterapi behandlinger er rigtig gode steder at starte, hvis du ønsker at få bedre kontakt til dit åndedræt.

Du kan allerede nu prøve at trække vejret bevidst et par gange. Læg eller sæt dig til rette og placer din ene hånd på din mave og den anden på din brystkasse. Se om du kan mærke hvordan maven og brystkassen bevæger sig i takt med åndedrættet. Træk vejret ind gennem næsen og se, om du kan slippe kæben og læberne og lade udåndingen passere ud gennem munden med et blidt suk. Registrer hvor henne i kroppen, du mærker åndedrættet. Læg mærke til, hvordan åndedrættet føles. Registrer, om du holder igen nogle steder. Oplever du at åndedrættet hakker på enten ind- eller udånding? Observer det, helt kærligt. Tag så mange runder du har lyst til, og sid så et øjeblik og mærk, hvordan det føles i kroppen.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.