a

Velkommen til Gråskov Yoga. Brug gerne menuen i toppen af siden eller søg nedenfor.

 

0
  • No products in the cart.

Blog

Indre barn terapi

Her kan du her læse om, hvad indre barn terapi er, og hvorfor det fungerer godt til behandling af traumer i barndommen. Du er velkommen til at læse med, hvis du ikke aner hvad indre barn terapi er, hvis du har hørt om det, men ikke ved, hvad det er, eller hvis du har prøvet at blive guidet ind til dit indre barn af en terapeut. God læselyst!

 

Min egen rejse med indre barn terapi

Først vil jeg dele min egen erfaring med indre barn terapi. Jeg deler det, da jeg oplever min egen erfaring som ret signifikant i forhold til min forståelse af og tillid til terapiformen og potentielt som din indre barn terapeut.

Som start vil jeg sige, at det er nok en af de mest transformerende terapiformer, jeg har oplevet hos mig selv og en terapiform, jeg til stadighed søger til, når livet viser sig fra sit grimme ansigt – med fortidens mønstre og overbevisninger godt svøbet ind i det. Kender du det?

Jeg mødte terapiformen første gang i 2014. Jeg havde ramt bunden og måtte gå til lægen og sige, ”hey, jeg er simpelthen så ked af det hele tiden og kan ikke overskue noget, hvordan kan du hjælpe mig?”. Svaret blev (nok egentlig ikke så overraskende): ”du kan få antidepressiv medicin, og så kan jeg henvise dig til en psykolog”. Jeg sagde pænt nej tak til begge dele, da jeg allerede på det tidspunkt havde gået til psykolog af flere omgange uden en reel forandring. Men nok vigtigst af alt, fordi jeg følte, at ”der må simpelthen være en anden vej”. Hvor den stemme eller det kald kom fra, ved jeg endnu ikke. Måske en dyb intuition eller mavefornemmelse? Who knows? Men det blev i hvert fald startskuddet til en lang udviklings- og afviklingsrejse i mig selv.

Efter mit besøg hos lægen, valgte jeg at starte i 1:1 terapi hos Gry Ravn, som jeg allerede gik i kvindecirkel hos. Jeg var tryg ved Gry, hvilket var helt essentielt for, at jeg kunne starte en rejse indad. Gry guidede indre barn på mig. Jeg havde en 7-8 indre barn sessioner med hende, hvor jeg gennem en indre visualisering tog mig af mit indre barn, som i barndommen havde oplevet så meget ustabilitet og forkerthed. Det var det vildeste. I løbet af relativt kort tid begyndte jeg at forstå, hvordan gamle mønstre og ondskabsfulde energier og ord stadig lå dybt indlejret i mig og påvirkede mig i voksenlivet. Langsomt begyndte jeg at befri mig fra det og tage mig af lille Sarah på 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 år, som bare gerne ville grine, danse, fjolle og elskes, lige som hun var. Lidt efter lidt begyndte jeg at få det bedre. Jeg begyndte at blive bevidst om min indre dialog, som på det tidspunkt ikke var særlig pæn. Dette var ikke en del af indre barn terapien, men en for mig naturlig udvikling sideløbende. Hver gang jeg talte grimt til mig selv, stoppede jeg op, og sagde til mig selv ”er det her sandt?”. Svaret var altid nej, og når jeg fik den erkendelse, fyldte jeg hele mit væsen med kærlighed og forståelse. Min indre biokemi begyndte at ændre sig. Jeg arbejdede videre med mine traumer fra barndommen som på det tidspunkt omhandlende meget relationen til særligt én person. Lidt efter lidt nåede jeg et punkt, hvor jeg kunne begynde at tilgive. Ikke for vedkommendes skyld eller for at få en normal relation til vedkommende dag, men for MIN skyld. En kæmpe energisk byrde lettede lige så stille og roligt. Al den skam, forkerthed og ustabilitet var aldrig min at bære til at starte med. Nøj en lettelse at lade det slippe stille og roligt.

Nogle år gik, og så mødte jeg igen indre barn terapi, da jeg i 2017 tog min yogalæreruddannelse hos Yandara Yoga Institute. Der lærte jeg at modtage indre barn terapi i en større gruppe, så vel som at tage mig af mit indre barn på egen hånd. At føle fortrolighed med at tage mig af mit indre barn, særligt på egen hånd var enormt gavnligt for min fortsatte rejse.

Da jeg startede på Totum kropsterapi uddannelsen i 2020, blev jeg igen mødt af indre barn terapi som en del af kropsterapi behandlingerne. Og jeg blev endnu engang opmærksom på, hvor kraftfuld denne teknik er, og hvor meget den har betydet og stadig betyder for mig i min egen healingsrejse. Derfor valgte jeg også i september 2021 at tage på kursus med Ronni Vistisen – en af Danmarks førende specialister i Indre Barn Terapi – for endelig at få teknikken helt ind under huden. I dag guider jeg mange klinter ind til deres indre barn og ser igen og igen, den forløsning andre oplever, når de tager deres indre barn i hånden og giver barnet det, det ikke fik dengang, men i dag kan modtage fra det voksne jeg. Det er enormt smukt at være vidne til.

 

Så hvad er det der indre barn terapi for noget?

Det er en visualiserings terapi form, hvor vi gennem følelsen og smerten i kroppen bringer dig tilbage til de traumer, du har med dig fra barndommen. Smerter kan være ret konkrete i kroppen, og de kan være mere diffuse. Ofte knytter der sig en følelse til smerten i kroppen, som vi bruger som indgang ind til det indre barn. Når vi taler om det indre barn, så er der selvfølgelig ikke et konkret indre barn, som vi kan tage og føle på i virkeligheden, men selve følelsen og visualiseringen kan føles enormt virkeligt. Og det er i visualiseringen, at indre barn terapi bliver effektfuld. Når vi er børn, oplever størstedelen af os, at der er øjeblikke, hvor vi ikke bliver mødt og anerkendt, som dem vi er, og det er disse oplevelser, som kan opleves eller sætte sig som et traume. Et traume lyder stort og bombastisk, og det er måske også for et lille barn. Traumer kan være enkeltstående hændelser, så som uheld, død, skilsmisse, fødsel og operationer, og det kan også være længerevarende perioder, så som at opholde sig i et giftigt miljø over længere tid fx ved alkoholmisbrug og/eller psykisk sygdom i hjemmet. Et barn har ikke samme ressourcer som en voksen til at sige til og fra, til det der sker omkring det og finder derfor adfærdsstrategier, som skal sikre overlevelse. Igen lyder overlevelse bombastisk, men på den måde er vi stadig bare pattedyr, som vil gøre, hvad som helst for at overleve. Når vi taler overlevelse, så er det at forblive en del af flokken fx i familien eller skolen helt essentielt. Vi har brug for at være en del af flokken som børn, uagtet om flokken er god for os eller behandler os ordenligt, og derfor tilpasser barnet sig. Disse overlevelses- og adfærdsstrategier er dybt nødvendige for at overleve i situationen og i barndommen. Det, der ofte sker, er, at vi bringer disse adfærdsmønstre fra barndommen med ind i voksenlivet, hvor de ikke er ligeså hensigtsmæssige og måske endda skadende for at leve det liv, vi drømmer om. Disse traumer fra barndommen kaldes også udviklingstraumer og opstår ca. fra fosterstadie og til 18 år.

Når vi arbejder med det indre barn, arbejder vi konkret med at skabe kontakt mellem den voksne, ressourcestærke side af os selv og det lille barn, som ikke er blevet mødt og forstået i barndommen. Ofte er barnet og det voksne jeg mudret sammen, og det kan være svært for det voksne jeg at skelne mellem den følelse, der er opstået dengang og den voksnes mulighed for at agere anderledes. Når vi er i fanget i følelsen fra vores indre barn, reagerer vi instinktivt og kan ofte ikke helt forklare, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Når vi arbejder med det indre barn, får vi langsomt bevidsthed på, at den følelse, som sidder i kroppen og sindet hører en anden tid til, og når vi får den bevidsthed, er det nemmere at dissociere os fra det indre barns følelse og samtidig give barnet det, som det har brug for. Det kan lyde teknisk og mystisk, men vi går blot ind og korrigerer den følelsesmæssige oplevelse og ændrer den kropslige hukommelse, sådan at vi ikke længere er fanget i begrænsende overbevisninger. Når den kropslige hukommelse korrigeres, sker der også forandringer i de forsvarsmønstre, du bruger i hverdagen, dine kropsspændinger, ja selv dit nervesystem vil opleve ikke at blive aktiveret og reagere på samme måde som tidligere.

Når denne bevidsthed opstår, vil måden, hvorpå du er i verden, lige så stille ændre sig. Det gælder både måden, du forholder dig til andre mennesker, og hvordan du reagerer i forskellige situationer. Det betyder ikke, at det, der skete, fjernes fra hukommelsen, men gennem bevidstgørelsen og den kropslige sansning bliver du bedre til at forstå dig selv, og de reaktioner der kommer fra kroppen i forskellige situationer og dermed imødekomme dine behov med langt mere forståelse og kærlighed end tidligere.

 

Er du nysgerrig på at mærke effekten af indre barn terapi på egen krop?

… så vil jeg allerede nu invitere dig til at booke en indre barn terapi hos mig. Jeg ved ikke, hvor jeg ville have været i dag uden alle de indre barn terapier, jeg selv har været igennem, og jeg glæder mig til at gøre en forskel for dig også. Du booker din tid her.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.