a

Velkommen til Gråskov Yoga. Brug gerne menuen i toppen af siden eller søg nedenfor.

 

0
  • No products in the cart.

Blog

Naturens helende kræfter

Solen skinner mellem trækronerne, bladene på træerne og i skovbunden er en farvesymfoni for øjet, og der dufter af fugtig skovbund. Ja, at være i naturen kan virkelig være en sanselig oplevelse, og det er svært ikke at sænke skuldrene lidt og lade sig føre med ind i naturens væren bare ved tanken om det. Og faktisk kan kun ganske små tiltag faktisk gøre en stor forskel på dit velbefindende.

Og ja, du ved det højst sandsynligt godt. Det er godt for dig at opholde dig i naturen. Måske du har læst det, og måske du har mærket det, når du har gået en tur eller slappet af i haven. Naturen er god for os. Der sker noget, når vi opholder os i naturen.

Jeg vil i dette blogopslag fremføre dele af forskningen, som bakker op om naturen som en helende kraft, blandt andet hvordan det at opholde sig i naturen har en positiv effekt på stress, mentalt overskud, PTSD og div. livsstilssygdomme. God læselyst!

Stress

Undersøgelser viser, at bare 20 minutters ophold i naturen kan være med til at sænke stress. Forskning viser nemlig, at det at tilbringe tid i naturen forbedrer søvnen, sænker pulsen og stressniveauet i kroppen. Ved at opholde dig i naturlige omgivelser, kan man måle helt konkret, at hormonet kortisol falder med hele 15,8%. Kortisol er et typisk stresstegn, hvorfor en sænkning heraf vil have en positiv indvirkning på stressniveauet i kroppen og i sidste ende kan mærkes som en større fred og ro i kroppen. Derudover falder pulsen markant ved ophold i naturen fremfor i byomgivelser.

Derudover er dine sanser også i spil i naturen. Når du opholder dig i naturen åbner det nemlig helt automatisk også op for sanserne – noget som det stressramte menneske i mindre grad oplever, da kroppen prioriterer at løbe fra løven, end at dufte til de blomster, der måtte være på vejen væk fra løven. Selvfølgelig løber det moderne menneske ikke væk fra en løve, men nervesystemet kender ikke forskel på den stress, du oplever, når du har en skarp deadline, fra dengang på savanen og dine forfædre reelt skulle løbe fra rovdyr.

Så ved fx at lytte til naturens lyde, såsom fuglene der kvidrer, vinden i trætoppene, den knasende lyd, når du går gennem nyfalden sne mv. så stimulerer og vækker det dine sanser. Når du opholder dig i naturen (og det ikke handler om overlevelse, men bare at være udenfor), så pirres sanserne lige tilstrækkeligt til, du kan behandle og bearbejde de indtryk, der kommer på en behagelig og naturlig måde i kroppen. Dette påvirker det autonome nervesystem, som slapper af, og du får det bedre. Modsat er det moderne byliv og samfund enormt hårdt for nervesystemet, da du bombareres med indtryk i en fart, som dit nervesystem har meget svært ved at fordøje eller forholde sig til. Den benhårde og konkrete konsekvens heraf for mange er stress. Nervesystem er simpelthen massivt overstimuleret, hvilket det ikke kan holde til i længere tid ad gangen.

Der er derfor rigtig mange fordele ved at opholde sig i naturen – både i kortere og længere perioder – hvis du oplever stress i din hverdag.

Mentalt overskud

Derudover styrker ophold i naturen evnen til at reflektere og se ting i sammenhæng. Hjernen fortolker simpelthen nemmere, når den har udsigt til eller opholder sig i naturen. Det er godt for et stresset nervesystem, som hurtigt bliver overstimuleret. Forskning viser også, at hvis du opholder sig i et naturområde, hvilket sagtens kan være en park i en by, så sænkes blodgennemstrømningen til flere dele af hjernen, som dermed får en lille pause fra alle indtrykkene i det moderne liv. Der berettes også som færre bekymringer og negative tanker ved ophold i naturen.

Hvornår har du sidst brugt din frokostpause i den lokale park? Eller trukket cyklen gennem et naturområde på vej hjem fra arbejde? Små tiltag i løbet af en uge kan gøre en kæmpe forskel i det store billede.

PTSD

Og nu til et af de lidt tungere emner, men ikke desto mindre et rigtig vigtigt emne. Jeg møder en del på min briks med PTSD i forskellig grader, og der er ingen tvivl om, at det har sat sit præg på de kroppe og nervesystemer, som oplever PTSD.

Igen viser forskning, at det at være i naturen og i helt særlig grad at modtage terapi i naturen har en positiv indflydelse på PTSD. Folk, der har PTSD, har ofte søvnbesvær, en følelse af konstant stress og har svært ved at være sammen med andre mennesker i helt normale dagligdagssituationer. Det betyder også, at har du PTSD, så kan du opleve store vanskeligheder med at deltage i et almindeligt arbejds- og familieliv, simpelthen fordi dit system er i forhøjet stressalarmberedskab. Forskning viser dog, at ved at modtage terapi i naturen har mennesker med PTSD oplevet, at de i højere grad kunne finde ro og harmoni i livet, foruden at det var nemmere at indgå i sociale sammenhænge og i det hele taget være til stede her og nu. Når disse helt centrale elementer i et liv begynder at fungere bedre, har det også positiv indflydelse på det generelle velbefindende og livskvalitet for den enkelte – med en bedre hverdag til følge. Det gode ved naturen er også, at det altid er tilgængeligt og til rådighed, hvornår end, den enkelte måtte have brug for at få ro på systemet og finde ro.

Lever du med PTSD, kan der være meget livskvalitet at hente ved at opsøge en terapeut, som kan yde terapi i naturen og hjælpe dig på vej til større overskud i hverdagen.

Livsstilssygdomme

Foruden ovenstående, så viser forskning også, at alene det at bo tæt på natur kan have en positiv påvirkning på helbredet, herunder en reducering af risikoen for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og endda også for tidlig død. Forskere peger også på, at dit immunforsvar har rigtig godt af, at det udsættes for forskellige mikrobakterier i naturen. Det styrker simpelthen kroppens egen helende kraft.

 

Så for at opsummere, så bakker forskningen op om, at naturen og det at være i naturen er godt for os. Selv små huller med adgang til naturlige omgivelser kan have en positive effekt på helbredet. Så nu er spørgsmålet så bare – hvad kan du gøre i hverdagen for at få lidt mere natur?

Jeg vil starte med at sætte mig ud i min have nu her og lige trække vejret dybt ned i maven.

 

Kilder

Nogle af de artikler, jeg har læst og er blevet inspireret af til dette blogopslag, er:

https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10769488/forskning-natur-er-godt-for-dit-helbred/

https://www.denoffentlige.dk/forskningsprojekt-naturoplevelser-afhjaelper-posttraumatisk-stres

https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sj%C3%A6l/natur-p%C3%A5-recept-i-helende-have

https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/naturen-forandrer-din-hjerne

 

Derudover finder jeg meget af min inspiration og viden på denne hjemmeside (hvor jeg desuden selv figurerer som registeret naturterapeut sammen med en masse andre dygtige mennesker): https://natur-terapeut.dk/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.